Waarheidslievendheid

Satya, oftewel Waarheidslievendheid, is de tweede Yama van de Yoga Sutras van Patanjali. Ik zal deze Yama illustreren aan de hand van een persoonlijke ervaring waarvan ik denk dat velen dit soort situaties zullen herkennen. De vijf Yamas behoren tot de eerste stap van de Yoga Sutras van Patanjali en worden ook wel beschouwd als de universele normen.  Zie ook mijn blog ‘Koninklijke Yoga’.

keep-calm-and-i-m-satya

Ik blijf me elke keer weer verbazen als iemand denkt te weten wat ik voel en denk. En dat ze dit vervolgens zelfs verspreiden als zijnde een feit, zonder bij mij na te vragen of het wel klopt. Door de jaren heen heb ik, mede dankzij de Yogafilosofie, geleerd om dit soort situaties naast me neer leggen. En om hoe dan ook mijn eigen weg te gaan en dichtbij mezelf te blijven. Waar ik vroeger de behoefte had om mezelf te verdedigen, probeer ik steeds meer boven dit soort situaties te staan en in liefde te blijven met alle betrokkenen en zeker ook met mezelf.

Op dit moment gaan er echter verschillende gedachten door mij heen. Deze wil ik graag met jullie delen.

Om meerdere redenen heeft het mij dit keer toch iets meer geraakt. Je bent vast benieuwd waarom. Ik zal dit in grote lijnen uitleggen. 1. Het onderwerp gaat mij nauw aan het hart en raakt mijn hele wezen. 2. Deze persoon trekt mijn integriteit in twijfel en heeft er mogelijk een eigen belang bij om deze onwaarheid te verspreiden. 3. Wat doen de toehoorder(s) met de onjuiste informatie? Gaan ze mee? Hebben ze de moed om met mij in gesprek te gaan? Zijn ze geïnteresseerd in mijn verhaal? Moet ik me hier wel mee bezig houden?

Ik heb besloten om het voor nu naast mij neer te leggen, mede in de wetenschap dat ook ik niet perfect ben en dat ik ook weleens onjuiste aannames heb gemaakt. Daarbij ken ik zelf natuurlijk mijn eigen waarheid. Indien nodig zal ik een confrontatie zeker niet uit de weg gaan. Gelukkig kan ik steeds beter neutraal blijven in dergelijke situaties en onthoud ik mij van een oordeel als ik niet bekend ben met de gehele context en met alle feiten. Mijn tip is om in gesprek te gaan met degene(n) die het betreffen en om vragen te stellen om de situatie op te helderen. Heb je goede redenen om dit niet te doen, praat dan niet met anderen over datgene wat je hebt gehoord. Het is slechts één kant van een verhaal. Zuiver blijven in ons eigen handelen en intenties, hier mogen we ons met elkaar meer op gaan richten.

Ik realiseer me dat roddelen en oordelen van alle tijden is, het gebeurt overal…in kerken, tempels, families, relaties, verenigingen….etc. Ook in de samenleving als geheel is dit terug te zien. Verder besef ik dat het, richting mijn persoon, zeker niet de laatste keer zal zijn. Nee, ik praat het zeker niet goed. Eenieder heeft zo zijn eigen proces en bewustwording. En jammer genoeg is niet ieder die religieus is ook spiritueel. Het zou mooi zijn als religie en spiritualiteit meer samen zouden gaan en als we meer compassie voor elkaar kunnen opbrengen.

Dus lieve mensen, mijn boodschap met deze blog is dat het allemaal bij onszelf begint. We hebben allemaal een eigen keus waar we wel of niet aandacht aan geven. Mijn streven is om Waarheidslievendheid te integreren in mijn leven en in mijn hele Zijn. Ik hoop dat ik jou heb geïnspireerd hetzelfde te gaan doen. ‘Be The Change That You Want to See in The World’ -Mahatma Ghandi-.

Ben je geïnteresseerd in een YogaCoachings-traject? Wil je een Raja Yogales ervaren?  Heb je een vraag? Reageren dan via www.ashalifecoaching.nl

Met liefde en respect, Asha Toerab

09-06-2016