Tevredenheid

Tevredenheid (Santosha) is de titel van mijn eerste blog van dit jaar. Met een diep gevoel van tevredenheid en dankbaarheid heb ik 2016 afgesloten en kijk ik uit naar 2017.20161101_111718

Terugblik 2016 in vogelvlucht 

Vele uitdagingen op verschillende fronten hebben mij het afgelopen jaar verrast. Zo heb ik op verschillende manieren afscheid moeten nemen van dierbaren. Je kan wel zeggen dat loslaten en het accepteren van veranderingen wel mijn rode draad is geweest in 2016. Ook is het ‘mij niet meer verantwoordelijk voelen voor anderen’, wat ik meer geïntegreerd heb in mijn Zijn en waar ik in 2017 zeker verder mee wil gaan. Een ieder zijn of haar eigen leermomenten en processen laten ontdekken en accepteren dat niet alles in mijn handen ligt.

Het jaar 2016 heb ik afgesloten met een groot gevoel van tevredenheid en hernieuwd vertrouwen in mijn eigen innerlijke kracht, mijn eigen wijsheid, en vooral op het zelfgenezend vermogen van mijn lichaam. Zonder medische ingrepen is mijn schildklier genormaliseerd en ben ik verlost van mijn galstenen. Op eigen kracht is het mij weer gelukt om mijn lichaam in balans te krijgen. Natuurlijk hebben ondersteunende Yoga-houdingen en mijn nieuwe pad van Bhakti Yoga mij hier zeker bij geholpen en mij de nodige innerlijke kracht gegeven.

Periode van bezinning

Ik heb het laatste kwartaal van 2016 een periode van bezinning, zelfonderzoek en stilte ingelast. Dit was hoognodig omdat het op verschillende fronten in mijn leven erg onrustig was. Ook als Yoga-docent is het heel belangrijk om zo nu en dan even stil te staan bij je eigen processen. Ik kan iedereen zo’n stilteperiode aanbevelen.

Ben ik waar ik wil zijn? Ben ik tevreden over mijzelf op dit moment? Ben ik trouw aan mezelf? Doe ik wat mijn hart blij maakt? Draag ik bij wat ik doe bij aan een betere wereld? Om voor mezelf antwoorden te krijgen op mijn vragen en vooral om te onderzoeken of het Krishna Bewustzijn (Bhakti Yoga) mijn weg is, ben ik voor vier weken naar het heilige India gegaan. Tijdens een speciale pelgrimsperiode (kartik) heb ik vele heilige, spirituele plekken uit de geschiedenis van Sri Krishna en Srimati Radha Rani bezocht. Vrindavana, Govardhana en Radhakund…

Radhakund

De ashram van mijn spirituele leermeester, Srimad Bhaktivedanta Muni Maharaj, is gesitueerd in de heilige plaats Radhakund. Aangekomen in Radhakund werd ik overvallen door een intens gevoel van vrede en ontroering. Een gevoel van thuiskomen overmeesterde mij.

Centraal in het plaatsje Radhakund is een meer (kund) waar de energie van Srimati Radha Rani duidelijk te voelen is. Srimati Radha Rani staat voor de energie van Sri Krishna en er wordt gezegd dat zonder haar energie Sri Krishna niet volledig is en niet kan bestaan.  De energie is  vergelijkbaar met die van Moeder Maria, Kwan Yin of Laxmie Mata. Het is voor mij een magische spirituele krachtplek geworden wat voor altijd verankerd is in mijn hart en waar ik tijdens mijn meditaties graag naar toe ga. De puurheid en eenvoud, zielsgeluk in overvloed..

In Radhakund heb ik zoveel mogelijk meegedaan aan de programma’s in de Ashram. Om 5 uur in de ochtend begon de dag met het samen zingen van speciale ochtendmantra’s (mangal arti) gevolgd  door het gezamenlijk hardop chanten van de Maha Mantra (Hare Krishna Mantra). Na het chanten zongen we devotionele liederen. Dit raakte mij  elke keer weer heel diep en ik zong uit volle borst mee. Mijn geluid was zeker niet zuiver, maar het kwam wel vanuit mijn hart.

Regelmatig hebben we een parikrama (looptocht) ondernomen in Govardhana, een plek uit het verleden van Sri Krishna.  Ruim vier uur lopen, heerlijk op blote voeten.  De parikrama rondom Radhakund behoorde ook tot mijn dagelijkse schema.

Mijn  48e verjaardag, het Dipavalifeest, de Govardhana-puja, een bad in het heilige Radha- en SyamaKund zijn slechts een aantal van de vele bijzondere momenten welke ik heb mogen meemaken. Hier moest ik nu, op dit moment van mijn leven zijn met volledige aandacht en overgave.

Ik zal mijn spirituele leermeester altijd dankbaar blijven voor zijn begeleiding en zorg tijdens deze reis. Hij heeft zowel mij als mijn reisgenote goed in de gaten gehouden en ons voorzien van medische zorg als dit nodig was.

Wat heeft deze reis mij gebracht? Wat is er veranderd?

Sinds half november ben ik weer terug in Nederland en zowel mijn fysieke, spirituele als mijn mentale lichaam moesten wennen om terug te zijn. Wennen aan mijn omgeving, aan de kou, aan eigenlijk alles… Het heeft me meer dan een maand gekost voordat ik weer helemaal geland was in mijn lichaam en nog steeds voel ik een grote behoefte om in stilte te zijn en om alle ervaringen een plekje te geven. Om te voelen wat er allemaal, zowel bewust als onbewust, door me heen is gegaan. Dit proces zal denk ik zeker nog enige tijd voortduren.

Vier weken lang heb ik social media aan mij voorbij laten gaan. Mede hierdoor heb ik veel kunnen loslaten, wat ik precies allemaal heb mogen loslaten dat kan ik ook niet vertellen, maar het voelt heel erg goed. Bij terugkomst in Nederland heb ik al snel mijn grote televisie weggedaan en mijn social media gebruik  geminimaliseerd. Dat is het makkelijke stukje geweest. En ja,  televisie kijken kan ik nog steeds via mijn laptop. Meer moeite heb ik gehad om mij hier weer volledig te aarden. Hoe kan ik deze diepe innerlijke vrede bij me blijven houden? En nog belangrijker hoe kan ik dit gevoel integreren in mijn dagelijkse zijn en in mijn interactie met mijn omgeving, mijn familie, vrienden…met jou.

Ik heb mogen ervaren wat voor mij persoonlijk mijn essentie is van het Krishna Bewustzijn, van Bhakti Yoga. Door het dagelijks chanten van de Maha Mantra kun je al de pure liefde van God, van Sri Krishna, in volledige eenvoud en zuiverheid ervaren. Mijn verbinding met Srimati Radha Rani, met Radhakund, de onuitputtelijke bron van zuivere nectar en gelukzaligheid. Ook deze verbinding zal ik blijven koesteren en visualiseren wanneer ik hier behoefte aan heb.

Zonder mijn ochtendrituelen, chanten-mediteren-yoga, wil ik de deur niet meer uit. Het geeft mij mijn focus en innerlijke rust voor de rest van mijn dag.

Het is voor mij duidelijk dat dit niet zo maar een reis is geweest.  Het is een reis naar mijn diepste innerlijk geweest. De verbinding met mijn ware Goddelijke Zelf, mijn hogere bewustzijn, heeft een nieuwe dimensie gekregen. Hare Krishna!

Mijn focus voor 2017

  • Doen wat mij vrede geeft en blij maakt.
  • Veranderingen sneller omarmen en accepteren dat dit onderdeel is van een hoger plan.
  • Mij niet verantwoordelijk voelen voor de keuzes en acties van anderen.
  • De pure liefde van God nog meer integreren in mijn dagelijkse leven en delen met jou, in eenvoud en zuiverheid.

Een liefdevolle groet van een gelukkig en tevreden mens.

Amrita Devi Dasi (Asha)

www.ashalifecoaching.nl

Via mijn website kun je reageren of vragen stellen naar aanleiding van deze blog.

Hare Krishna Hare Krishna Krishna Krishna Hare Hare Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare

29-01-2017