Lakshmi en Ganesha voor Geluk, Vreugde en Wijsheid

hindoe-godheden

Mijn eerste blog start ik met mijn artikel welke gepubliceerd is in de december uitgave van het Tijdschrift voor Coaching (TvC), het visieblad voor professioneel begeleiden.

Van huis uit vier ik jaarlijks het Dipavali-feest, ook wel bekend als Diwali of het lichtjesfeest. Het huis wordt grondig schoongemaakt, maar belangrijker nog is de innerlijke reiniging. Het is vooral een bezinningsfeest. Het Dipavalifeest staat symbool voor overwinning van het goede op het kwade, van het licht op de duisternis. Je reflecteert je eigen gedrag en gewoonten van het afgelopen jaar en kijkt wat je wilt verbeteren voor het komende jaar. Lakshmi Maa staat voor voorspoed, geluk en rijkdom. Zij brengt vreugde. Sri Ganesha staat symbool voor wijsheid en helpt om alle obstakels te verwijderen en om nieuwe plannen te zegenen met succes. Beide verschijningen zijn bij uitstek toepasselijk voor coaches. De lotusbloem komt veel voor in het hindoeïsme. Deze staat veelal symbool voor zuiverheid, schoonheid en innerlijke groei. Elke lotusbloem groeit vanuit de modder uit tot een prachtige bloem. Hierbij is vooral het licht heel belangrijk. Zonder licht of hoop zal er geen groei plaatsvinden. Je kunt het groeiproces van een lotusbloem vergelijken met je eigen groei en bewustzijnsprocessen. Als je volledig in verbinding bent met je ware unieke zelf zul je net zo stralen als een lotusbloem. Dit jaar is het Dipavalifeest op 11 november gevierd. De sfeer is qua intentie te vergelijken met de kerstboodschap en de goede voornemens die wij in de westerse wereld vaak maken met oud en nieuw.

Ik wens u allen een vredige afsluiting van 2015 en een nieuw jaar met veel licht en liefde. Namasté! (Vertaling: het goddelijk licht in mijn hart groet het goddelijk licht in jouw hart.)

Asha Toerab
www.ashalifecoaching.nl

Bron:

https://www.professioneelbegeleiden.nl/religie-volledige-uitgave-20-artikelen

31-12-2015