Koninklijke Yoga

Een inleiding…

Vandaag op Koningsdag wil ik met alle plezier, en op veler verzoek, uitleg geven over mijn passie…..Raja Yoga!

Door de vele websites en nieuwe (westerse) Yogavormen raken velen het spoor bijster over wat Yoga nu is en lijkt de ware essentie en rijkdom van Yoga naar de achtergrond te raken. Het is natuurlijk heel mooi dat steeds meer mensen interesse hebben in Yoga. Ongetwijfeld zal men een positief effect merken van Yoga, welke vorm men ook beoefend. Yoga is echter zoveel meer dan alleen ontspanning en het perfect uitvoeren van een houding.

Hierbij mijn poging om Raja Yoga onder de aandacht te brengen. Ik wil wel een kanttekening plaatsen dat woorden niet allesomvattend kunnen zijn. De uitwerking van Raja Yoga is veelal subtiel en vindt plaats op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau.

Wat is Raja Yoga?

Raja Yoga, ook wel Koninklijke of Ashtanga Yoga genoemd is een duizenden jaren oude klassieke Yogatraining. Het is de basis van alle andere Yogavormen en omvat ook alle andere Yogavormen, zoals bv. Hatha Yoga, Jnana Yoga, Karma Yoga, Mantra Yoga en Bhakti Yoga. De huidige Ashtanga Yoga wordt veelal ervaren als een vorm van Power Yoga.

De filosofie van Raja Yoga is gebaseerd op de Yoga Sutras van Patanjali, de Bhagavad Gita, de Veda’s en andere oeroude Indiase geschriften.

Patanjali zag in dat Yoga allesomvattend was. Om deze reden heeft hij de essentie van de diverse Yogavormen tot één geheel samengevoegd in zijn boek ‘Yoga Sutras van Patanjali’. Hierin geeft hij handvatten hoe je in acht stappen (Ashtanga) tot je ware (goddelijke) Zelf kunt komen. Het boek omvat 185 Sutras, leerdichten, welke een gedetailleerde omschrijving geven van wat een serieuze Yogabeoefenenaar kan tegenkomen in zijn proces van ontwaken. Dit proces zal zich een leven lang blijven ontwikkelen en verdiepen. Voor nu volsta ik met een globale uiteenzetting van de acht stappen:

1. Yamas          =>Universele normen: Geweldloosheid (Ahimsa),Waarheidslievendheid (Satya),Eerlijkheid (Asteya),Beheersing van de zintuigen (Brahmacharya),Begeerteloosheid (Aparigraha)

2. Niyamas      => Individuele normen:Reinheid/zuiverheid (Saucha),Tevredenheid (Santosha),Soberheid/gelijkmoedigheid (Tapas),Zelfstudie (Svadyaya),Overgave aan God (Isvara Pranidhana)

3. Asanas         => Fysieke Houdingen (Hatha Yoga)

4. Pratyahara  => Terugtrekken en bewuster gebruiken van de zintuigen

5. Pranayama  => Energiebeheersing, adembewustwording

6. Dharana       => Concentratie op het lichaam en loslaten van storende gedachten (intern proces)

7. Dhyana         => Meditatie (intern proces)

8. Samadhi       => Bliss, gelukzaligheidsgevoel, je hebt een eigen visie op het leven ontwikkeld (intern proces)

Ervaringswetenschap

Raja Yoga is vooral een ervaringswetenschap, het gaat niet om boekenwijsheid of perfectie, maar om jouw eigen proces van bewustwording en verbinding met je ware Zelf. Hierbij zijn zelfonderzoek, compassie en het integreren van de opgedane kennis in je dagelijkse leven een voorwaarde om te groeien. Je hoeft niet lenig te zijn om aan de lessen deel te nemen, een ieder volgt zijn eigen proces. Hierdoor zijn de lessen geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere Koninklijke Yogavorm? Wil je meer harmonie ervaren met jezelf en met je omgeving? Wil je meer verbinding voelen tussen je hoofd en hart? Je bent van harte welkom voor een proefles. Heb je vragen? Stel ze gerust.

Namasté, Asha Toerab

www.ashalifecoaching.nl

27-04-2016